Za negu zuba mogu se koristiti i određene namirnice, pre svega za izbeljivanje: orašasti plodovi, crni luk, celer, šargarepa, pomorandže, kruške, jagode, jabuke, mleko i jogurt..... |
Odavno je poznato da jagode, jabuke i soda bikarbona mogu poprilično da izbele zube. Ali postoji još niz namirnica i napitaka koji takođe imaju moć da osmeh učine blistavijim.
* Crni luk: Iako ne važi za idealnu namirnicu kada je reč o dahu, crni luk je odličan za zube, tvrdi Mesina. Posle konzumiranja luka prinuđeni ste i da duže perete zube, tako da ćete sigurno izbeleti njihovu površinu.
* Celer i šargarepa: Poseduju mnogo vode, što ne samo da je dobro za vašu vitku liniju i zdravlje, već i za zube, jer stimulišu stvaranje pljuvačke, a to utiče na spiranje ostataka hrane i jačanje desni.
* Brokoli: Ovo povrće ne prouzrokuje ružne mrlje na površini zuba. Kada ga jedete u sirovom obliku, ono trlja površinu zuba i momentalno ih, na najprirodniji način, četka i čisti.
* Sir: Parče tvrdog sira je ukusno, a pritom puno kalcijuma koji jača zube i desni. Osim toga, većina sireva je bez boje, što znači da ne ostavljaju mrlje na zubima.
* Pomorandže: Ovo jarko obojeno boće sadrži citruse, kiselinu koja može i da ošteti zubnu gleđ ako se unosi u većim količinama, a u manjim svakako izbeljuje zube. Sok iz pomorandže sadrži mnogo vitamina C, pa je i veoma zdrav.
* Kruške: Jedući kruške neutralisaćete neprijatne mirise i sprečiti stvaranje mrlja na zubima. Pojačano lučenje pljuvačke ispira ostatke hrane, ostavljajući zube čistim i blistavim.
* Voda: Pijte mnogo vode da bi usta bila hidrirana a osmeh biseran. Uzimajte gutljaje vode između ispijanja čaša vina i kada jedete tamnu, obojenu hranu, kako biste sprečili stvaranje mrlja. Međutim, voda može i da smanji kiselost u ustima i da dovode do oštećenja gleđi. Ovo naročito važi za mineralnu vodu, koja može da nagrize gleđ i ošteti zube.
* Mleko i jogurt: Mlečni proizvodi su superhrana. Zato što su bogati kalcijumom oni jačaju zube, čineći gleđ zdravijom i beljom, kaže Mesina. Ali budite oprezni: nemaju sve namirnice bogate kalcijumom isti efekat na zube, naročito one tamne, poput spanaća.
Нема коментара:
Постави коментар